Хеллоуїн. Що ми знаємо? Як святкуємо найстрашніше свято.

Витоками Хеллоуїна вважається кельтське свято Самайн – свято завершення сільськогосподарських робіт: повернення з літніх пасовиськ та завершення збирання урожаю. Самайн вважався завершенням річного циклу і початком нового. Стародавні кельти і слов’яни святкували «останній урожай» і з повагою поминали своїх предків. Саме язичницькі осінні фестивалі і лежать в основі сучасного Хеллоуїна. Однак, що в Хеллоуїні від кельтського Самайна і що від сучасної американської традиції? Давайте спробуємо розібратись.
Назва свята Хеллоуїн сходить до староанглійської All Hallowed Souls Eve - меси всіх святих. За століття ця фраза зазнала цікаві лінгвістичні метаморфози, перетворившись спочатку в All Hallow's Eve - переддень Дня всіх святих, а потім у Hallowe'en - Хеллоуїн. /Files/images/a/DSC_7398.jpg
Хеллоуїн цікавий тим, що в цьому святі зійшлися відразу традиції кількох народів. Зародилося свято на Британських островах, де жили стародавні кельти. Цей народ вірив, що рік ділиться на світлу та темну частину, причому друга починається саме 31 жовтня, коли закінчується збір урожаю. Після того, як на землі кельтів прийшли римляни, традиції Самайна доповнили обряди Фералії – свята на честь римської богині родючості, в який прийнято вшановувати померлих предків. Головним символом Фералії було яблуко, і воно досі завжди присутнє на святкуванні Хеллоуїна. З приходом християнства давні язичницькі свята поступово замінювали церковними. Замість Самайна люди стали відзначати Хеллоуїн – Вечір всіх святих.

Древні кельти вірили, що існує перехід від світлої частини року до темної частини і навпаки. Саме тому символічними кольорами Хеллоуїна являються чорний колір ночі і жовтогарячий колір сонця.
За легендою, в ніч свята стиралася межа між світами мертвих і живих та душі, повиходивши на землю, забирали з собою людей, які порушували закони праведного життя (гейси). Стародавні кельти вірили, що побачивши страхітливу маску привиди могли прийняти людину за "свого" та не стали би її чіпати. Тож для того, щоб обдурити нечисту силу, люди вбиралися в шкури тварин або костюми нечисті та якомого страшніше розмальовували обличчя. Звідси і пішла традиція перевдягатися на Хеллоуїн

/Files/images/a/DSC_7403.jpg /Files/images/a/DSC_7469.jpg /Files/images/a/DSC_7338.jpg

/Files/images/a/jack_o_lanterns_3735386_960_720_650x410.jpg Також кельти намагалися захищати і свої домівки. Так, входи до будинку захищали спеціальними оберегами. За переказами, це були ліхтарі вирізані з овочів, як зараз гарбуз на Хеллоуїн. Про походження таких ліхтарів також можна дізнатися із кельтських легенд. Так, за однією із таких легенд, відомо, що жив собі чоловік на ім’я Джек. Джек був страшним жаднюгою, тому після смерті його не пустили в рай. Однак, в пекло його теж не пустили, бо він посмів розіграти самого диявола. Довелося Джеку після смерті поневірятися зі своїм ліхтарем по всій землі до дня страшного суду. У давнину в Європі ліхтар Джека робили з підручних ріпи або буряка, а сучасна американізована традиція зобов'язує використовувати гарбуз.
Ще один захід, який був спрямований на підкуп привидів, припускав виставлення частування за двері оселі. Стародавні кельти вірили, що прийнявши дар, духи відстануть від мешканців будинку. Звідси і сучасна традиція роздавати солодощі на Хеллоуїн.
Сучасне свято Хеллоуїн виникло у США. Привезені іммігрантами з Британії та Ірландії стародавні народні та релігійні ритуали Дня всіх святих (Дня поминання) були охоче підхоплені в Америці. З часом їх сенс вихолостився, а свято перетворилося на відчайдушний і веселий Хеллоуїн – типове явище масової культури. Хеллоуїн не несе ніякого релігійного, сакрального або містичного сенсу і ставитися до Хеллоуїну можна тільки з неабиякою часткою гумору./Files/images/a/DSC_7465.jpg
Ось і учні гуртка "Цифрова фотографія" з гумором віднеслися до наступаючого свята і вирішили його відсвяткувати. Шатило Софія та Кряж Русаліна виступили в ролі художників та розмалювали обличчя одногрупників. А потім учні влаштували собі маленьку фотосесію.



Повідомлення підготувала учениця гуртка "Цифрова фотографія" Хорло Емма.

Кiлькiсть переглядiв: 171

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Дата останньої зміни 16 Жовтня 2023

Фотогалерея