Незабутнє…….. 33 роки від дня Чорнобильської трагедії

…..Але кленочки проросли крізь ґанки.
Жив-був народ над Прип’яттю - і зник.
В Рудому лісі виросли поганки,
і ходить Смерть, єдиний тут грибник.

Ліна Костенко

Так, саме в цей день, 33 роки назад, сталася найбільша трагедія не тільки України, а й усього людства – вибух на Чорнобильській АЕС. Причиною катастрофи прийнято вважати стрибок напруги в мережі, який викликав два вибухи - наслідок перегріву реактора і накопичення значної кількості пари. Вибухом було зруйновано обшивку, а через відсутність захисної оболонки більше 60 т радіоактивних речовин піднялись у повітря. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі.

Спочатку керівництов СРСР і УРСР приховували факт аварії і наслідки екологічної катастрофи. Так, першою про підвищення рівня радіації повідомила Швеція, де на АЕС Форсмарк були знайдені радіоактивні частинки, принесені з східної частини СРСР. Та тільки 28 квітня в СРСР з'явилося перше офіційне повідомлення.

Позбавлені інформації, десятки тисяч людей зазнали опромінення.

Чорнобильська катастрофа стала настільки глобальною, що їй привласнили 7-й рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES). Так, за різними даними, від 600 до 800 тисяч осіб зі всього СРСР брали участь у ліквідації наслідків на ЧАЕС. Від 4 000 до 10 000 осіб загинуло від наслідків вибуху. Понад 70 тисяч з них стали інвалідами. Із зони відчуження навколо станції евакуювали понад 115 тисяч людей.

Григорій Хмель, водій однієї з пожежних машин пізніше описав те, що трапилося:

«Ми не знали багато про радіацію. Навіть ті, хто працював тут, не мали жодних ідей. Не було води у вантажівках. Михайло заповнив цистерну і ми націлили струмінь води на вершину. Потім ті хлопчики, які померли, пішли аж до даху – Коля Ващук, Володя Правік та ініші… Вони піднялися вгору сходами… і я вже їх ніколи не побачив знову.»

…Відтоді щороку до пам'ятного знаку героям Чорнобиля приходять безпосередні учасники тих подій, колишні працівники станції, родичі ліквідаторів та просто небайдужі. У руках тримають свічки та квіти, згадують події, вшановують загиблих. За загиблими традиційно служать панахиду. Після – б'ють у дзвони. Дзвін пам'яті над меморіальним курганом героїв Чорнобиля лунає щороку 26 квітня, о пів на другу ночі - саме в цей час сталася аварія, яка сколихнула увесь світ…

26 квітня 1986 року. Пам’ятаємо…..


Матеріал підготувала вихованка гуртка "Медіаосвіта" Хорло Емма

Кiлькiсть переглядiв: 408

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Дата останньої зміни 16 Жовтня 2023

Фотогалерея